V tomto článku zůstaneme ještě u tématu kuchyně. Tentokrát jsem sice opět tvořila z látky, ale jehlu ani nit jsem nepotřebovala.
Návod na výrobu voskovaných ubrousků najdete celkem snadno na internetu. Budete potřebovat dostatečně velký kus bavlněné látky (podle toho, na co budete chtít ubrousek používat zvolíte velikost a případně i tvar), ideálně s nějakým pěkným vzorem 😉. Entlovací nůžky, na obstřižení látky, aby se nepárala. A včelí vosk, který se dá koupit v různých podobách jako např. granule nebo pláty. Já jsem použila zbytky starých svíček.
Když jsem ubrousky zkoušela poprvé, nechtělo se mi špinit struhadlo, a tak jsem vosk pouze nadrobila na látku a dala do trouby. Asi jsem trochu neodhadla množství vosku, takže ho bylo spíše méně a nerozpustil se úplně rovnoměrně. A ani jsem ho ničím po látce nerozetřela, což mohla být také chyba. I tak jsem ale ubrousky nějakou dobu používala.
Nedávno jsem na ubrousky opět narazila a tentokrát jsem je zkusila vylepšit rozpuštěným voskem (ve skleničce jsem si rozpustila zbytky svíček ze včelího vosku) a žehličkou. Opět jsem trochu neodhadla množství, tentokrát jsem vosku použila asi trochu více, než bylo potřeba 🙈. Vosk jsem nalila na ubrousky a žehličkou jsem ho přes pečící papír rozprostřela tak, aby nezůstal ani kousek ubrousku suchý. Nezapomeňte si dát pečící papír i pod ubrousek, ať nemáte pak mastné žehlící prkno.
Výsledek už je podle mě ale lepší, protože ubrousky mnohem lépe drží tvar. Nejčastěji do nich balím např. tvrdý sýr nebo jimi přikrývám misky se zbytky jídla. Dají se použít všude místo potravinové folie nebo igelitového sáčku - na svačinu, na chleba, na sýry apod. Zároveň je možné ubrousky tvarovat do různých kapsiček díky reakci včelího vosku na teplo. Po použití je opláchnu studenou vodou, aby se mi vosk nerozpustil. Po nějaké době je prý vhodné ubrousky přežehlit, aby se polámaný vosk opět pospojoval, případně další vosk přidat, ale to zatím vyzkoušené nemám.
Používáte voskované ubrousky? Zkoušeli jste si je vyrobit?🙂
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)