středa 1. března 2017

Shylock

Aby toho nebylo málo, v jednom týdnu jsme byli na představení Federer - Nadal a k tomu, trochu neplánovaně ještě na Shylockovi. Díky soutěži na fb stránkách divadla Na Jezerce jsem získala levnější vstupenky a nemohla jsem si nechat ujít toto, v současné době nejnovější, představení, díky kterému je Milan Kňažko nominován na Cenu Thálie 2016 za mimořádný jevištní výkon.
Představení začíná scénu z Kupce Benátského, ale Milan Kňažko, v roli herce Jona brzy odkládá masku (kterou ještě párkrát na sebe vezme během večera) a divák se ocitá na setkání herce s diváky. Toto setkání je výjimečné, protože právě proběhlo poslední představení této hry. Jon vysvětluje proč bylo toto představení poslední, i přestože v programu divadla bylo ještě na nějakou dobu naplánované. Společně s ředitelem divadla se rozhodli, že v Jonově podání bude Žid Shylock představen jako padouch, jako negativní postava, na kterou ale budou diváci reagovat. Reakce byla ale taková, že byl Jon označen jako antisemita, i přestože je sám také Žid. Jon se tedy zamýšlí nad tím, co znamená být Žid, být herec, co je umění a jaké může mít následky. Pokud bychom nechtěli riskovat, že diváci špatně pochopí hru, museli bychom buď spoustu děl vyškrtat z dějin, změnit tragické konce v konce šťastné nebo všem vysvětlovat, jak to bylo doopravdy myšlené. Ale některým lidem prostě nevymluvíte jejich názor. 

Nechápu, jak mohou lidé vést monolog během celého představení, pamatovat si celý text a být u toho věrohodný. Rozhodně to bylo zajímavé představení, Milan Kňažko zvládal kromě monologu také převyprávět rozhovory s dalšími lidmi velmi autenticky. Bohužel jsem byla ale dost unavená a bylo tedy chvílemi obtížné sledovat Jona, i přestože kromě svých úvah nám předkládal i konkrétní situace.
Do divadla jsem si tentokrát vzala po delší době tuto sukni.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)