pondělí 10. října 2016

Kalifornská mlha

„ ... Pollock byl Kerouac na plátně: jediní opravdoví lidi, co znám, jsou blázni, blázni do života, ukecaní cvoci, kteří mají být spaseni, ti kteří chtějí mít všechno – a hned!, ... “
 Po delší době jsem vyrazila do divadla zase s Bárou a trochu jsme si zavzpomínaly na naše časté divadelní večery, které jsme měly díky Klubu mladého diváka. Vybraly jsme si představení Kalifornská mlha jehož autorem je Stephen Sachs.
 Bývalá barmanka Maude žije v kempu v přívěsu a sbírá věci, které ostatní už vyhodili. Mezi věcmi našla takhle obraz, který je možná od Pollocka. Pozvala si proto odborníka na výtvarné umění, aby jí řekl, zda je obraz pravý. Po vyplnění několika papírů se Lionel na obraz podívá a během chvilky prohlásí, že Pollock autorem obrazu není. Maude tomu v žádném případě nechce věřit a po nějaké době ukazuje i shodu otisků prstů mezi otiskem na obraze a otiskem na Pollockově obraze Levandulová mlha. Maude také přizná, že by měla zájemce o obraz, který nabídl celé 2 miliony dolarů. Jí ale nejde o peníze, ale chce, aby Lionel uznal, že je to opravdu Pollock, a aby tak vyšla pravda najevo. Lionel to ale uznat za žádnou cenu nechce. Maude však nemá peníze na to, aby si mohla dovolit pozvat ještě jiného odborníka. Během představení se také dozvídáme něco z minulosti obou postav. Slušně oblečený a uhlazený Lionel se při povídání o umění rozvášní, naopak slovník Maude je celou dobu velmi zajímavý a naprosto vystihuje ženu žijící v přívěsu. 

 Představení bylo zajímavé, tentokrát spíše na zamyšlení o životě. Vilma Cibulková byla naprosto skvělá a věrohodná v roli Maude a Luborovi Šplíchalovi role Lionela také seděla. Zprvu se zdálo, že Maude pouze věřila, že díky obrazu zbohatne a bude mít šanci změnit si život, pak se ale ukázalo, že vzhledem k nabídce, kterou dostala, jí o peníze až tak nejde, ale chce dosáhnout pravdy.
Na sebe jsem si vzala tuto modrou sukni, ale docela jsem mrzla, i přestože jsem si vzala už zimní kabát. 

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Řekla bych, že když se jí zrovna podaří správně rozbít v laborce tabletu, tak dobře. :-D :-)

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)