sobota 12. prosince 2015

Úča musí pryč!

 Opět jsem byla na představení, na které mamka měla lístky z práce. Jelikož představení Úča musí pryč! od Lutze Hübnera bylo pro učitele, přišlo mi to jako velmi vtipně zvolené téma a myslím, že nejeden učitel si vzpomněl na své zážitky a zkušenosti s dětmi a jejich rodiči.
 Celý děj se odehrává na třídních schůzkách, na kterých pět rodičů žáků 5. třídy chce dosáhnout změny třídní učitelky. Rodiče se schází před začátkem třídních schůzek a probírají důvody, které následně předloží třídní učitelce. V tuto chvíli se učitelka jeví jako labilní člověk, který má na děti příliš vysoké požadavky a sama musí docházet na terapie apod. Navíc známky dětí se zhoršily a s takovými známkami se na gymnázium nedostanou. Když toto vše učitelce vyloží, už jí evidentně „rupnou“ nervy a každému rodiči poví, jaké je jeho dítě. Ukazuje se, že zde máme kluka s ADHD, holku, která si sama píše omluvenky a je vzorem pro další holky, které negativně ovlivňuje, a které v tu chvíli samy nepřemýšlí. Děti jsou problémové a pro učitelku tak není snadné v takové třídě pracovat. Po tomto výbuchu učitelka odchází a rodiče jsou o to více rozhořčení, protože nechtějí, aby někdo takto mluvil o jejich dětech. Mezitím se dozvídáme více o rodinách, ze kterých děti pochází. Rodiče na učitelku chvíli čekají, ale když se dlouho nevrací, rozhodnou se jí jít hledat. Jelikož si však nechala na stole tašku, rozhodnou se podívat do klasifikačního sešitu. Jsou velmi překvapení, protože jejich děti mají známky velmi dobré. Když se učitelka vrátí, všichni se jí omlouvají a chtějí, aby si jejich děti nechala. Ona se však rozhodla, že třídu předá někomu dalšímu, protože porušila svou zásadu, že o dětech nebude mluvit špatně...

 Představení se mi moc líbilo a překvapilo mě, kolik zvratů se na jevišti během večera odehrálo. Je zvláštní, jak na začátku divák spíše soucítí s rodiči a skoro si přeje, aby učitelka odešla. Pak se však všechno otočí a nakonec se ukazuje, jak složitá tato problematika je, a že nic není tak černobílé, jak se na první pohled zdá. Bylo také vidět, že většina rodičů sice nejdříve řešila problémy ve prospěch svých dětí, ale postupně se projevovalo, že vše řeší spíše ve svůj prospěch a na dětech jim až tolik nezáleží. Myslím si, že to bylo velmi vhodně vybrané představení pro učitele, ale podle mě by tuto komedii mělo vidět i hodně lidí nejen z řad rodičů. Bavila jsem se celý večer a výkony herců byly skvělé. I sami herci měli pár okamžiků, kdy se odrovnali navzájem a smáli se s námi.

 Na sobě jsem měla sukni z tohoto článku.
http://www.divadlopalace.cz/cz/lutz-hubner-uca-musi-pryc-/114/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)