neděle 8. února 2015

Naši furianti

Na Našim pro radost jsem opět našla akci 1+1 do Divadla v Dlouhé. Tentokrát na drama L. Stroupežnického Naši furianti. Když jsme využili tuto výhodu minule, šli jsme na toto představení.
 Příběh se odehrává ve vesnici a je provázen hádkou starosty Dubského s prvním radním Buškem. Jejich děti, Václav s Verunkou, se mají rádi, ale jejich otcové se přou o věno. Dále se bude volit nový ponocný a jsou zde dva kandidáti, krejčí Fiala a vysloužilý voják Bláha. Starosta s prvním radním se ale neshodli na tom, koho budou volit a každý chce dát hlas jinému. Spor mezi nimi se vyhrotí, když se objeví anonymní dopis, který vyhrožuje zapálením vesnice, pokud nebude zvolen Bláha. Ten je vzápětí obviněn, i přestože je nevinný. Ponocným byl tedy zvolen Fiala, ale jen do té doby, než se ukázalo, že to byl právě on, kdo navedl svoji dceru, aby dopis napsala. Tím by byl Bláha vyřazen ze hry, ale nakonec to byl on, kdo se stal ponocným. Dubský s Buškem se nakonec také usmíří a nechají své děti, aby se vzali, ale jen díky šveci Habršperkovi, který viděl Buška pytlačit a pod pohrůžkou, že ho udá četníkovi ho donutil s Dubským se usmířit.

 Představení se mi moc líbilo. Přiznám se, že jsem možná kdysi viděla nějakou část, ale celé představení jsem teď viděla asi poprvé. Nechybělo ani proložení vtipnými hláškami a obsazení bylo také dobré (M. Táborský, M. Hanuš, I. Svobodová apod.).
http://www.divadlovdlouhe.cz/repertoar/furianti/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)