neděle 13. května 2012

France...Bourgogne

Montceau-les-Mines







 Minulý týden jsem strávila ve Francii, a tak bych se ráda podělila o pár zážitků :)
 5.5. jsme večer vyjeli ze Zličína vlastním autobusem, a jelikož nás bylo jen 21+2 profesoři, mohli jsme každý mít dvousedačku pro sebe. I tak jsme se nevyspali zrovna nejlíp.
V neděli jsme navštívili Besançon, počasí aprílové, chvíli déšť a pak sluníčko. Odpoledne jsme dorazili do Montceau-les-Mines, kde na nás čekali korespondenti, kteří byli v březnu u nás v Praze.
 V pondělí jsme navštívili Autun. Podívali jsme se na dřívější venkovní divadlo. Odpoledne jsme vyrazili do Creusotu, kde vlastně kromě zámečku (dříve tam byla sklárna) nic nebylo. Večer byl večírek na oslavu školní výměny.
 V úterý byl svátek (takže většina obchodů zavřená), a jelikož jsme nechtěli do lanového centra, mohli jsme dopoledne spát a pak nás čekal oběd v McDonaldu a odpoledne bowling. Celý den pršelo, takže ani nevadilo, že jsme nic nedělali.
Vichy
 Ve středu jsme jeli do Vichy. Město s termálními prameny bylo pěkné, ale výklad byl trochu dlouhý. Rozchod jsme měli přes poledne, tzn. že většina obchodů byla zavřená. Ale bylo alespoň trochu hezky. Odpoledne nás čekala návštěva malé roztomilé vesničky Charroux, kde jsme byli v muzeu hořčice. Večer jsme si užili s Marion, jejím bratrem a nevlastní sestrou jsme hráli na Wii box, bowling apod.
 Půlku čtvrtečního dopoledne jsme strávili ve škole na matice a dějepis-zeměpis. Jedna slečna prohlásila, že 4+2*2=6 a 2-2=2. Poté následovala procházka po Montceau-les-Mines a odpoledne jsme se podívali do cirkusácké školy,  kde jsme se učili žonglovat. Pak jsme měli rozchod po Montceau-les-Mines a večer jsme šly na pizzu. Celý den bylo vážně horko. Poslední noc jsem bydlela u mamky Marion (má rozvedené rodiče).
 A v pátek ráno jsme se už museli všichni rozloučit a nasednout do autobusu směrem Praha. Cestou jsme se však stavili ve Strasbourgu. Navštívili jsme katedrálu a město bylo velmi pěkné. Spoustu krásných domů, úplně jiných než u nás. Večeři jsme měli ve Flam's něco na způsob pizzy a pár lidí se docela přejedlo. Pak už zbývalo akorát dojet do Prahy.
 Celý týden jsem si užila a bylo skvělý nemuset myslet na nic :) V rodině mi připravovali různé speciality a jelikož tatínek Marion byl kuchař, bylo jídlo opravdu skvělé. Doufám, že se s Marion brzy uvidíme. A myslím, že i většina ostatních byli spokojení s korespondentama.
Eli+Marion <3
 Une semaine dernière, j'ai passé en France, et je voudrais partager quelques expériences :)
 5.5. soir nous sommes allés de Zličín dans notre propre bus et comme nous étions seulement 21+2 professeurs, on avait chacun deux places.
 Dimanche, on a visité Besançon. L'après-midi on est arrivé à Montceau-les-Mines où notre correspondants sont venu nous chercher. Ils étaient en mars à Prague.
 Lundi on a visité Autun et l'après-midi on est allé à Creusot. Soir on a été au soirée pour fêter l' échange scolaire.
 Mardi, jour férié (alors la plupart des magasins étaient fermés) parce qu'on n'a pas voulu aller au accrobranche, on a  déjeuné au McDonald et l'après-midi on a joué au bowling . Il a plu toute la journée.
Charroux
 Mercredi, on est allé à Vichy. C'est une belle ville avec des sources thermiques. On a eu un quartier libre pendant le midi, c'est à dire que la plupart des magasins étaient fermés. L'après-midi on a visité un village mignon Charroux où on était dans un musée de la moutarde. Pendant le soir, on a joué avec Marion, son frère et demi-sœur sur Wii boxe, bowling, etc.
 Jeudi matin, on a partagé a l'école aux cours d'histoire géo et de math. Une fille a dit que 4+2 * 2 = 6 et 2-2 = 2. Apres, on a visité Montceau-les-Mines et l'après-midi, on avait l'art du cirque où on a appris a jongler. Puis, on a eu un quartier libre, on a mangé pizza. La journée était vraiment chaud. La nuit dernière, on est restée avec mère de Marion.
Strasbourg
 Et le vendredi matin, on a dû dire au revoir à tout le monde et prendre un bus à Prague. On est arrêté à Strasbourg pour faire une visite. On a visité la cathédrale et la ville était très jolie. Beaucoup de belles maisons, complètement différents des maisons chez nous. On a dîné au Flam's quelque chose comme pizza.
 Toute la semaine, j'ai bien aimé et c'était super que je n'avais pas besoin de penser à quelque chose :) Dans ma famille, j'ai goûté les différentes spécialités qui étaient vraiment super parce que père de Marion est cuisiner :) Tout le monde était tres gentil. J'espère de revoir Marion bientôt <3 Merci beaucoup pour tout <3
Et exusez mes fautes s'il vous plaît.

4 komentáře:

  1. Závidím, hneď by som šla. To je super, že ste sa tam mali dobre :)

    OdpovědětVymazat
  2. Merci pour tout, c'était un plaisir de partager tout avec toi et je veux vite te revoir ! Tu me manques ♥

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář a hodnocení :)